Wdrażanie standardu bezpieczeństwa żywności BRC/IFS
Czas trwania szkolenia: 24 godziny wykładowe + indywidualne konsultacje
Program szkolenia:
- Podstawowe pojęcia dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE
- Podstawowe definicje, pojęcie standardu sieciowego BRC/IFS
- Powiązania z systemem HACCP – podstawy systemu HACCP
- Szczegółowe omówienie wymagań standardu sieciowego BRC/IFS z praktyczną interpretacją
- Zasady tworzenia dokumentacji systemowej
- Warsztaty w zakresie wdrażania wymagań standardu sieciowego BRC/IFS (przeprowadzenie analizy zagrożeń, wyznaczanie CCP, tworzenie procedur i instrukcji)
- Zasady certyfikacji standardów sieciowych
Cel szkolenia:
Celem zajęć jest przygotowanie do pracy nad wdrożeniem i/lub doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o wymagania standardu BRC/IFS, w powiązaniu z innymi systemami zarządzania. W ramach szkolenia tworzona będzie dokumentacja systemowa oparta specyfice firmy. W ramach szkolenia możliwe będą także dodatkowe konsultacje przygotowujące do certyfikacji standardu BRC/IFS.