HACCP elementem bezpieczeństwa żywności
Czas trwania szkolenia: 5 godzin wykładowych
Program szkolenia:
- Wyjaśnienie podstawowych definicji związanych z systemem GMP, GHP oraz systemem HACCP.
- Uwarunkowania prawne wdrażania Dobrych Praktyk (GMP, GHP) oraz systemu HACCP – przepisy polskie i unijne.
- Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka Higieniczna
- Opis procesu technologicznego
- Analiza zagrożeń w teorii i w praktyce.
- Krytyczny Punkt Kontrolny
- Określenie działań korygujących.
- Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji HACCP
Cel szkolenia:
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z zasadami systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP oraz przedstawienie zasad dokumentowania systemu. Szkolenie jest skierowane do osób odpowiedzialnych w firmie za wdrażanie i utrzymywanie systemu HACCP.