Auditor wewnętrzny systemu HACCP, ISO 22000/BRC/IFS
Czas trwania szkolenia: 16 godzin wykładowych
Program szkolenia:
- Wyjaśnienie podstawowych definicji związanych z systemem GMP, GHP oraz systemem HACCP.
- Analiza Codex Alimentarius oraz planu HACCP i kodeksu GMP
- Szczegółowe omówienie wymagań normy ISO 22000:2018/Standardu BRC Food issue 8/IFS Food v.7
- Auditowanie – cel i planowanie auditów, a także sposobu przeprowadzenia efektywnego auditu i jego raportowania
- Dokumentacja auditu, raporty niezgodności i działania korygujące, listy kontrolne
- Zasady oceny przedsiębiorstwa w czasie auditu
- Wymagania dotyczące auditorów, opracowanie raportu i działania korygujące
- Egzamin
Cel szkolenia:
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z zasadami Systemu Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności HACCP oraz przedstawienie zasad dokumentowania, auditowania i certyfikowania Systemu.